söndag 30 september 2012

fina matupplevelser på global picnic

Trots riktigt Göteborgsväder var det många med mig som besökte global picnic - matmarknaden med mat från världens alla hörn lagade av göteborgare. Hur trevligt som helst och hur gott som helst :) Vi får hoppas att det blir en uppföljning det är på tok för lite matmarknader i götet. 


Här äter jag Nkatiekwan, en jordnötssoppa med risboll från Ghana. 



Min vän åt en nyfriterad somalisk sambosa.



Etiopisk linsgryta med etiopisk peppar, starkt och gott! Till serverades injera (som jäst i tre dygn) och grönsaksgryta.

fredag 14 september 2012

härliga - höst - lista






#  Under tre lördagar i september månad kommer det att serveras mat från världens alla hörn på   
    kanaltorget i Göteborg. Global picnic heter denna spännande tillställning och går av stapeln i    
    morgon. Mellan klockan 11 och 16 kan man smaka på olika maträtter. Portioner är små och kostar 
    endast 20 kr styck, bra för oss som vill orka smaka så många olika godsaker som möjligt. 

#   I höst ser jag fram emot mysiga höstbestyr som att göra musli och lägga i fina burkar, baka bröd, 
     upptäcka nya tesorter och exprimentera med soppor. Vem vet kanske får jag äntligen tummen ur att  
     laga Jamis kikärts -och purjolökssoppa Kanske laga en och annan äpplepaj med äpplen från 
     mormors trädgård :)

 Bondens marknad i Haga vill jag besöka. Sparris och rödbetor är mig outforskad mark, det borde  
    finnas av högsta kvalité på denna marknad. Recept har jag massor som jag vill prova allt från biffar 
    till sparris med hollandaisås.

#  Jag är väldigt nyfiken på att utforska Balkans matkultur. Min kollega Bojana från Serbien har 
    introducerat mig och mer bli det hoppas jag. Hon har lovat att visa mig bästa stället att äta cevapcici
    på i Götet. Ajvar, grytor och kakor vill jag utforska. Restaurang Sarajevo nära kapellplatsen hittade 
    jag när jag letade efter ett bageri. Denna restaurang hamnar högt upp på listan över restauranger att 
    prova. 

#  Polsk mat har jag länge varit nyfiken på, jag har många elever och kollegor med polska rötter. Jag  
    har bara nosat på denna matkultur men i höst ska på jakt efter polsk korv. Enligt min kollega Kazik  
    finns den bästa polska korven vid Belluve marknad och absolut inte i saluhallen som jag trott. Ett
    besök på restaurang Krakow skulle också sitta fint.

#  Mellan Skara och Falköping ligger trädhushotellet Islanna. Här bor man i en en trädkoja byggd i 
    gamla ekar, på morgon viras man upp frukosten i en korg. Låter hur mysigt som helst, hit vill jag 
    åka i höst.

#  Passionerad gourmetvandring, visst låter det härligt? Tillsammans med andra matintresserade  
    vandrar man runt i centrum till olika matlevrantörer i. Provsmakningar varvas med   
    miniföreläsningar om matkvalité och olika tips. Jag har anmält mig till denna aktivitet och längtar  
    efter att strosa runt och finna nya guldkorn i härliga Göteborg. 

#  Sist men inte minst ser jag fram emot att upptäcka och lära känna olika matbloggar. Jag brukar ofta 
    läsa och drömma mig bort i kokböcker och mattidningarnas värld. Nu har böckernas & tidningarna 
    fått konkurrens av matbloggar. Jag har varit döförkyld en längre period och hemma från jobbet det 
    har då varit perfekt att utforska mat på nätet. Det bästa av allt det tar aldrig slut, det är en ny matvärld 
    som öppnat sig :)




måndag 10 september 2012

persisk aubergineröra med vitlök & ägg

Denna sommaren har auberginen varit en av mina trognaste vänner i köket. Den har används på längden, på tvären och inte minst i röror. Efter att ha ätit en fantastisk persisk aubergineröra på en Göteborgs persiska restauranger gick jag hem och gick på skattjakt bland mina kokböcker. I kokboken Persiskt Kök fann jag det jag sökte. Denna röra med mycket smak rekommenderar jag på nästa buffé. Jag har justerat receptet något.



till fyra personer behövs:

4 auberginer
4 tomater
8 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
olivolja
creme fraiche eller medelhavsyoghurt
bladpersilja

så här gör du:

Börja med att grilla auberginen, värm ugnen till 275 grader. Lägg auberginen på gallret och grilla dem i ugnen ca 50 min. Skala dem genom att försiktigt dra isär aubergineköttet på längden, bit för bit med en gaffel.

Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten. Finhacka tomaterna. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek vitlöken snabbt. Häll i tomaterna och stek snabbt.

Salta & peppra och tillsätt gurkmejan. Lägg aubergineköttet i stekpannan. Rör om och låt puttra i 4-5 minuter tills all vätska sugits upp. Vispa de två äggen och rör ner i pannan. Grädda på medelstark värme.

Lägg upp röran på ett fat. Lägg en klick creme fraiche eller yoghurt på och garnera med hackad bladpersilja.  Servera med bröd. 




söndag 9 september 2012

munsbitar av zucchini & pepparrot


Första gången jag åt denna enkla men ack så goda rätt var på en knytpicknick för ett par somrar sedan. Sedan dess är den en stående favorit hos mig. Det var min vän Elisabeth som hade med sig en ståtlig zucchini och ett paket färskost med smak av pepparot. Hon skar zucchinin i skivor och klickade på rejält med färskost, thats it! Gud vad gott. Jag minns inte mycket annat från denna picknick men smakkombination färsk zucchini och pepparrot den minns jag än idag.



till ungefär 25 munsbitar behövs:

en stor zucchini eller en squash
en burk färskost med pepparrot 125 g
svartpeppar
färsk basilika

gör så här:

Skär zucchinin i halvmånar. Lägg en rejäl klick färskost på. Lite nymalen svartpeppar och färsk basilika på toppen. Klart, enklare en så här kan det knappast bli.

måndag 3 september 2012

morgonstund


Jag är verkligen en frukostmänniska, jag njuter ordentligt av denna heliga stund. Jag är inte speciellt talför på morgon och tycker därför det är ganska gott att bara hänga med mig själv. Som sällskap har jag gärna morgontidningen, en bra bok eller som idag min kära dagbok. 

Eftersom jag var ledig och hade ett par ärenden i stan passade jag på att unna mig en fin caféfrukost denna morgon. Det är roligt att prova olika frukostar, en prisvärd och god frukost som jag har återkommit till är den på Latteria i antikhallarna. Den blev det idag, en skön start på veckan!